2010. június 23., szerda

Hajdiagnosztika

A haj kóros elváltozásai a szervezet belső problémáira utal


Hogyha hajunk vagy fejbőrünk nem egészséges, annak a nem megfelelő hajápolószerek használatán kívül elsősorban belső okai vannak.
A hajas fejbőrön az alábbi elváltozások bármelyike szervezetünk harmóniájának felborulására utal:

* viszketés

* hámló fejbőr

* korpa

* túlzott zsírosodás (csillogó fejbőr, elvékonyodó bőr, áttetsző, kocsonyás)

* hajhullás

* töredezettség

* indokolatlan elvékonyodás

* a haj kezelhetetlensége

* tartás nélküli haj

* fénytelen haj


Az okok


A külső környezet is hat hajunk minőségére, mennyiségére: a haj és a hajas fejbőr bizonyos mértékig képes a káros környezeti behatások ellen védekezni, de ha ez a hatás huzamosabb ideig fennáll, akkor megbetegszik. Figyeljünk arra, hogy samponunk tiszta, károsanyag-mentes legyen.

Ha idő előtt gondok jelentkeznek a hajunkkal, az valamilyen belső okra vezethető vissza, mindjárt meglátjuk, mik lehetnek ezek.
Nagyon sokan fordulnak hozzánk haj problémákkal és sokszor tapasztaljuk, hogy ez már olyan szorongást okoz egyesekben, hogy ez a stressz tovább rontja az állapotot.  Lelki állapotunk és a stressz is hat belsőnkre, külsőnkre, egészségünkre, így a hajunkra is.



A haj kóros elváltozásai és a szervezet belső problémáinak lehetséges összefüggései

* tápanyaghiány (töredezettség, elvékonyodás, kezelhetetlenség, fénytelenség, kóros hajhullás - napi 100 szálnál több, túl lassú hajnövekedés, korpa)

* túl sok méreganyag felhalmozódása a szervezetben (hajhullás, zsírosodás, foltos hajhullás, viszketegség, hajszál szerkezetének a megváltozása, túl lassú hajnövekedés)

o káros, mérgező összetevőjű kozmetikumoktól (sampon, zselé!!!, lakk!!!, hajvégápoló, wax, hab, hajfény)

o kémiai hajfesték (vegyi fertőzés)…ami nagyon durván roncsolja a hajat is!!!)

o civilizált „ételektől”…stb…

o gyógyszerek használata, nehézfémek élelmiszerekből, oltásokból (kérjen tanácsot a nehézfémek kivezetési lehetőségeiről)

* enzim rendellenességek (korai őszülés, a haj szerkezetének megváltozása, hajszínváltozás)

* emésztési- és bél problémák (korpa, bőrgyulladás, hámlás, viszketés, hajhullás)

* hormonális rendellenességek, úgy mint több tesztoszteron, androgén illetve változókori hormonális eltérések, melyek mind döntően az elégtelen progeszteronszintre vezethetők vissza (hajhullás, foltos hajhullás, kopaszodás, a haj fejtetőn való megritkulása, hajszál elvékonyodása)

o A hormonális rendellenességek okozta hajproblémák és egyéb problémák adódhatnak a szervezeti működést megzavaró szintetikus hormontartalmú gyógyszerek – elsősorban fogamzásgátlók - fogyasztásából is.

+ Ha még szeded, azonnal állj le a fogamzásgátlóról és méregteleníts!

+ Ha már nem szeded, akkor is előfordulhat, hogy a szer káros mellékhatásait észleled a szervezeteden (candida, bélflóra felborulása, elégtelen felszívódást, tápanyagok nem megfelelő hasznosulása): a szervezet próbálja kilökni magából a műhormont, ami hosszú évekbe telhet; ezt méregtelenítéssel tudjuk felgyorsítani.

* stressz (hajhullás, fénytelenség, fejbőrizzadás)

* anyagcsere és keringési zavarok (fénytelen haj, elvékonyodás, korpa, zsírosodás, kiszáradás, töredezettség)

o Ide tartozik a nem megfelelő vagy egyoldalú táplálkozás - cukor, édességek, finomított, félkész dolgok; nem megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztás, antibiotikumokkal kezelt élelmiszerek fogyasztása (bolti húsok) - elsavasodott szervezet, drasztikus fogyókúra vagy az utóbbi időben történt életmód-váltás is, mivel mindez megterhelheti a szervezetet annyira, hogy arról a hajunkból is üzenetet kapjunk.

* immunrendszeri problémák (szinte bármelyik haj- és fejbőrtünetet okozhatják)

* candidiázis (hámló plakkok, fejbőrgyulladás, viszketés, hajhullás)

* gyógyszerek mellékhatásai – beleértve az antibiotikumokat , szteroidokat akár az elmúlt 10 évben (szinte bármelyik haj- és fejbőrproblémát okozhatják, de főleg a hajhullást és a haj minőségének a megváltozását)

* nem tiszta kozmetikumok használata (szinte bármelyik haj- és fejbőrtünetet okozhatják)

* mozgáshiány, klímás helységben való tartózkodás, a fejbőr oxigén hiánya



Mit tehetünk az egészséges hajért?

A hajnövekedés minősége szorosan összefügg a felvett táplálék és folyadék minőségével. Egész szervezetünknek, a hajas fejbőrnek is szüksége van vitaminokra és nyomelemekre: B-vitaminokra, A-vitaminra, E-vitaminra és F-vitaminra, szilíciumra, vasra, jódra, foszforra, cinkre, rézre, szelénre, káliumra, magnéziumra. Ezért együnk minél több spenótot, sárgarépát, sütőtököt, csírát, gyümölcsöt, sok-sok zöldet-lehetőleg nyers formában! Részletek itt.

Bármilyen fejbőr- és hajproblémánál az első és legfontosabb dolog, hogy feltöltsd a szervezetedet a megfelelő tápanyagokkal (Ultraplex  multivitaminnal magas fehérje- és B-komplex vitaminnal, Q10, Cardio Health a keringés támogatására). Mivel csupán a táplálkozással bevitt tápanyagok nem elegendőek, ha már a szervezeted hosszú ideig nélkülözött és problémáid alakultak ki emiatt, töltsd fel a szervezetedet a hajad és (fej)bőröd egészségét támogató tápanyagokkal, vitaminokkal a fenti termékek segítségével.

Szabaduljunk meg a szervezetedben felhalmozódott mérgektől egy megbízható és átfogó méregtelenítéssel (kérd tanácsadónőnk segítségét!). Ez nemcsak megszabadít a mérgektől, hanem egyben fel is tölt tápanyagokkal, vitaminokkal.

Elégtelen felszívódás esetén, antibiotikumos kúrák után csinálj meg egy bélflóra rendező kúrát, mert  a bevitt tápanyagok sem fognak megfelelően hasznosulni ha a felszívódás nem megfelelően működik szervezetedben

Töltekezzünk fel mindennapi táplálékaink segítségével: csírák, gyümölcs, zöldség, magvak, azaz minél több nyers étel, teljes kiőrlésű gabonák, mellőzzük a cukrot, tejet, félkész és finomított ételeket.


Az éltető tiszta víz

Bánjunk mértékkel a sóval, mivel a túlzott sófogyasztás befolyásolja a vérkeringést, így a hajtüszők elégtelen vérellátása alakulhat ki, mely meggátolja a hajnövekedést (Érdemes kopaszság esetén felülvizsgálni a sófogyasztásunkat). A sófelvétel csökkentése látványosan gátolja a hajhullást. Napi sószükségletünk 0,2-0,6 gramm.
Fontos, hogy serkentsük a keringést, hogy a tápanyag eljusson a hajhagymákhoz

* belsőleges keringésfokozás (Mega C-vitamin, Ultraplex Vitamins,  Q10, Cardio Health)

* naponta egyszer álljunk fejen

* hetente járjunk el szaunázni

* rendszeresen mozogjunk friss levegőn

* pár csepp rozmaring illóolajat cseppentve a samponhoz fokozhatjuk a haj jó vérellátását

* rendszeresen masszírozzuk a fejbőrt a véráramlást serkentésére - ennek a legegyszerűbb módja, ha hajmosás közben végig masszírozzuk a fejet a fejtetőtől a nyak irányába.

Ha egyébként is festenéd a hajad, akkor csakis garantáltan méregmentes hajfestéket próbálj ki, melyre a legkiválóbb a valódi növény, a henna őrlemény, ami ráadásul táplálja, ápolja, regenerálja, csillogóvá és egészségessé teszi a hajat

Vitaminok a haj táplálására

* Az A vitamin (karotinoidok) bőrvédő szerepe ismert: korpás, száraz fejbőrnél gondoljunk pótlására: sárgarépa, petrezselyem, cékla, káposzta, paprika, mandarin, virágpor, halmájolaj, zöld és sárga főzeléknövények, tojás, házi tej, sárga gyümölcsök, körömvirág, homoktövis olaj. A karotinoidok legnagyobb tárháza a goji berri 100%-os bio kivonata.

* B-vitamin-csoport: Főképp a B3-vitamin (niacin), a B5-vitamin (pantoténsav) és a B6-vitamin (piridoxin) azok, amelyek gondoskodnak az egészséges bőrről, hajról és körmökről. Serkentik a hajhagymákban az anyagcsere-folyamatokat, megelőzik a gyulladásokat és szabályozzák a faggyútermelést. Ne feledjük, hogy a B-vitaminok is csak komplexben hasznosulnak, tehát táplálkozásunkba szőjük bele a következő B-vitamin-forrásokat: élesztő, hüvelyesek, dió, madula, mogyorófélék, tojássárgája, csírázó gabonafélék a búzacsírával az élen, teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyér, szója, lencse, szőlő és cseresznye.

* D (kalciferol) nem kerülve a Napot, elegendő D-vitaminhoz juthatunk

* E vitamin: maga a búzacsíra és a búzacsíraolaj hajhullás meggátlására kiváló. Édekesség: nerc- és rókatenyésztők használják táplálékadalékként a tenyésztett állatok egészséges, sűrű szőrzetének biztosítására. E-vitaminhoz juthatunk a következő táplálékokból: magcsírák (búzacsíra, szójacsíra, hagymacsíra, retekcsíra, zabcsíra), szójabab, hidegen sajtolt szűz növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa, gabonamagvak, homoktövis olaj, tojás.
* A fejbőr egészsége és a hajnövekedés végett elegendő esszenciális zsírsavra, F-vitaminra van szükség. Az esszenciális zsírsavakak csökkentik a szárazságot, javítják a haj színét, mérséklik a viszketést, korpásodást, visszaszoríták az ekcémát, pikkelysömört. F-vitaminhoz a következő telítetlen zsírsavakban - linolsav, linolénsav, arachidon sav, omega zsírsavak –gazdag táplálékokból juthatunk, ezért érdemes őket napi táplálkozásunkba beépíteni, probléma esetén pedig olaj és készítmény segítségével pótolni: diófélék, mandula, avokádó, sárgabarack mag, hidegen sajtolt napraforgó-, tökmag-, szója-, kukoricacsíraolaj, búzacsíra olaj, lenmagolaj, amerikai mogyoró olaj, homoktövis olaj és az omega zsírsavak teljes palettájával.
(Gyermekeknek már tutti-frutti ízesítésű rágótablettában D és K vitaminnal! Kóstold meg!)

* H–vitamin (Biotin): a nők szépségvitaminjának is nevezik. Hatására a hajszálak felületén mikroszkóp alatt látható, apró pikkelyek összezáródnak, ennek következtében hajunk sima és fénylő lesz. A biotin segít megelőzni a hajhagymákat érintő gyulladások kialakulását is. - Biotinforrásaink: napraforgó, teljes őrlésű gabona, mogyoró- és diófélék, tojássárgája, tej és hús.


Ásványi anyagok, nyomelemek

* Jód: A pajzsmirigy működése, megfelelő hormonelválasztása kapcsolatban van a haj egészségével. A pajzsmirigyhormon, a trioxin előállításához jódra van szükség. A jódhiány felelős lehet a száraz, vékony és lassú növekedésű hajért. Az egészséges, sűrű hajukról ismert népek (kínaiak, olaszok, japánok, eszkimók) jódban gazdag tengeri táplálékkal élnek - Jódforrások: spenót, AFA alga, saláta, kelvirág, uborka, répa, Jódaqua gyógyvíz csakis kúraszerűen pár hétig, napi egy evőkanállal, amennyiben a fokozott pajzsmirigyműködés ki van zárva.

* Szelén: a haj növekedésre kedvezően hat, gátolja a korpásodást és az őszülést.

* Vas: Vas nélkül nincs növekedés – sem a sejteknél, sem a hajhagymákban. Mivel a vérben a vas szállítja az oxigént, az állandó vashiánynak előbb-utóbb hajhullás lesz a következménye. Különösen az erős menstruációs vérzés okozhat a női szervezetben vashiányt, ezért akinél fennáll ez az eset, annak extra dózisú vasra van szüksége – , és hormonálisan sem árt a helyzetet rendezni, hiszen az erős menstruáció –  az évek során orvosaink által elfogadtatott ténnyel ellentétben – nem normális dolog.

Fontos vastartalmú ételeink: spenót, szójabab, tej, tejtermékek és az ellenőrzött (táp, hormon és antibiotikum mentes) háztáji hús.

* Fehérje: A haj kb. 98%-a fehérje, ugyanis ez alkotja a a hajszál keratinrétegét, a vitaminok mellett az egészséges haj megőrzéséhez a fehérjék is kulcsfontosságúak Különösen ajánlhatók a növényi eredetű fehérjeforrások: a burgonya, a gabonafélék és a szója. A túlzott állati fehérjefogyasztás azonban kifejezetten káros, mivel a szervezetet savassá teszi, a vesék a savat kalciummal választják ki, amelyet a szervezet a csonttól, a hajtól és a körömtől von el. A szervezet fehérjeszükségletét alacsony zsírtartalmú élelmiszerekből (pl.: baromfi, hal, csírák) kell fedezni, mivel a zsírban gazdag ételek hajhullást okoznak. Mindennap együnk meg egy maréknyi diót vagy mandulát tízóraiként, illetve uzsonnára. Az egyik legjobb növényi fehérje forrás a  Goji, amely több fehérjét tartalmaz, mint a teljeskiőrlésű gabona, valamint 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, amelyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez.

* Szilícium / kovasav jelentős mértékben javíthatja a haj sűrűségét és struktúráját. - Szilíciumot tartalmazó élelmiszerek: zabpehely, hántolatlan barna rizs, köles, árpa és a burgonya héja, görögszéna csíra.

* Cink: Ez a fontos nyomelem számos enzimet aktivál, melyek többek között a bőr és a haj egészségében is részt vesznek. Cink hatására a hajsejtek gyorsabban képződnek, ami a hajnövekedést is meggyorsítja, így hozzájárul az egészséges hajnövekedést, mérsékli a hajhullást - főleg alulműködő pajzsmirigy miatt kialakult száraz és töredezett haj esetén. A cinkkel megelőzhetők a hajhagymák gyulladása is.

Sok cinket tartalmaz többek között a zabpehely, a búzacsíra, a dió- és mogyorófélék, az osztriga és a marhahús.

Figyelem: Ha hosszú távon mono formában vinnénk be a cinket (lásd a mostanság oly népszerű cinktabletták), az rézhiány kialakulásához vezethet – részesítsük előnyben tehát a teljes kiőrlésű gabonákat, melyben mindkét nyomelem megtalálható.

* Réz: Ez a nyomelem a hajhagymák sejtjeiben szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, ezért javíthatja a haj struktúráját: a rézhiány korai őszülést okozhat, mivel a réz a melaninnak, vagyis a haj és a fejbőr színét adó pigment fontos összetevője. Ugyancsak rézhiány hatására a haj elvékonyodik és törékennyé válik. - Réztartalmú ételeink: élesztő, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök és teljes őrlésű gabonatermékek. Célzottabb rézpótlásként használjunk réz karkötőt, rézszálas textíliákat pl. rézcsuklópántot, mivel a réz a bőrön át kiválóan felszívódik.

Ismerkedjünk a hajunkkal

A hajról

"A haj (capillus) az ember fejének agykoponyai részét fedő szőrzet. Hajszálak sokasága alkotja, amelyek alapvető szerkezeti sajátosságai kis különbségektől eltekintve megegyeznek a test egyéb területeit borító szőrszálakéval.


A hajszálak eloszlása és vastagsága a nemek szerint különböző. Jelentősek a rasszok közötti differenciák is, különösen a hajszálak vastagságában, göndörségében és színében. A haj alakja és színe az emberfajták osztályozásának egyik alapja. Megkülönböztetünk egyenes, enyhén hullámos, fürtös, göndör és gyapjas hajformákat."
 
A hajszál szerkezetéről



A haj két részből áll:
- hajgyökér és
- hajszál.
A hajgyökér alsó része kiszélesedik, ez a hajhagyma. Ebben ül a hajszemölcs.
Felette találhatók azok a sejtek, amik a hajszálat termelik. Ezek a mátrixsejtek gyors osztódásra képes alapsejtek.

A gyökér felső részén mirigyek termelik a haj zsírozására és a fejbőr kiszáradásának megakadályozására a faggyút. Alattuk hajmerevítő izmok csatlakoznak a hajgyökérhez.

A hajszál 3 nagyobb rétegből épül fel: Cuticula, Cortex és Medulla.
* Legkívül található, Cuticula vagy külső hámréteg, A külső hámréteget egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotják, - úgy kell elképzelni, mint egy fenyőtobozt, - amiket a faggyúmirigyek által termelt hajzsír von be, amely megmutatja a haj egészségi állapotát is. Az egészséges hajnál a fedőlemezkék egymáson fekszenek, akkor sima felszíne lesz a hajszálnak, ezáltal egy fényes felületet kapunk, amelyek a fényt visszaverik. Így lesz a haj fényes, és selymes, de ha megsérül, akkor a haj töredezett, fénytelen és száraz lesz. Lugos környezet megnyitja ezeket a lemezkéket, a savas pedig bezárja azokat.

* Cortex („kéreg“) – középső hajkéreg – ami a hajszálacska ca. 80 % - át teszi ki. A haj rugalmasságáért és erősségéért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel. Itt játszódnak le azok a kémiai folyamatok, amelyekért a fodrászok felelősek: szárítás, színezés, festés. A hajszínét a kéregállomány sejtjeinek festékanyag (melanin) tartalma határozza meg

* A haj legbelső része a Medulla (velőállomány vagy bélanyag) a hajbél. A hajbélnek az a feladata, hogy összekösse a hajgyökeret és a külső részt, biztosítva az átjárást és szellőzést.



A hajszálhoz egy kis merevítőizmocska kapcsolódik, amelynek bizonyos hatásokra történő összehúzódására mondják, hogy „égnek áll a haja”.
 
A haj élettanáról


Egészséges ember hajas fejbőrén átlag 100 ezer szőrtüsző van. A hajszálak a szőrtüsző legalsó, oszló un. mátrixsejtjeiben termelődnek, folyamatos oszlásuk és elszarusodásuk a hajszál növekedése.
A hajszálak a szőrszálakhoz hasonlóan kihullanak (hajhullás) és újakkal pótlódnak. A haj növekedése és hullása (hajváltás) természetes élettani folyamat. Havonta kb. 10 mm-t nő a haj, ám a növekedés nem folyamatos. Akár 100 hajszálunk is kihullhat naponta, de általában ugyanennyi új nő helyette – ez a normális hajváltás része.
Ősszel és tavasszal kissé fokozódihat ez a hajváltás, emékeztetve az emberi faj őseinek vedlésére.


A haj feladatáról


A hajnak is több feladatot kell ellátnia: többek között a hideg elleni védelmet, de éppúgy a meleg ellen is véd.

* Fényvédelem: A haj visszatükrözi az UV-sugarakat éppúgy a Infravörös sugarakat (IR) és ezáltal védenek a napfény káros hatásai ellen.

* Hőszabályozás: megakadályozza a test túl gyors kihülését (Hypothermie).

* Eső elleni védelem (nagyon sok bundás állatnál)

* Nedvesség szabályozása: segít a nedvesség megtartásában és a párologtatásban.

* Társadalmi szerep, kommunikációs eszköz: a hajviselet alapján ránézésre eldönthető, hogy férfi vagy nő, milyen helyet foglal el a társadalomban, milyen a fizikai - lelki állapota, illetve egy adott néphez tartozik-e.

* Imponálás, esztétikai szerep


Külső kezelés, azaz a hajmosásról

 A fejbőr - ha egészségesen élsz, akkor öntisztuló, elvileg nem lenne szükség semmilyen hajmosásra,  amivel sokszor éppen a fejbőr egészséges flóráját tesszük tönkre. Miután a mai világban nagy a légszennyezés, a por, és sok szintetikum jut a szervezetünkbe, elkerülhetetlen a hajmosás.
De nem mindegy, mivel!
A vegyszeres és szintetikus samponok tönkreteszik a fejbőrt és a hajhagymákat. Egy esetlegesen már kialakult fejbőr probléma esetén a nem megfelelő kozmetikumok használata csak ront az egyébként is fennálló problémán.
A hajmosás célja nemcsak a szennyeződések eltávolítása, végezzük úgy, mint egy rituálét, hiszen idegnyugtató, frissítő hatású és segíti a fejbőr ereinek vérkeringését, ezáltal a bőr zavartalan működését is.


A hajápolás aranyszabályai

* A legfontosabb,  hogy soha ne használjunk vegyszerekkel teli szintetikus samponokat, és egyéb hajápoló készítményeket, főleg az SLS, SLES, ALS, és ALES tenzideket tartalmazó samponokat és balzsamokat kerüljük! (Érdemes kipróbálni a vegyszermentes és gyógynövényes Faith in Nature hajápoló bio kozmetikumokat!)

* Fogyasszunk kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, amelyek táplálják a hajhagymát és a hajszálakat .

* Kerüljük a cukor fogyasztását, ami nagyban hozzájárul a kóros hajhullás kialakulásához.

* A haj hidratáltsága szempontjából fontos a megfelelő mennyiségű tiszta víz (tisztított víz) fogyasztása.

* Kerüljük a túl forró hajszárító, hajvasaló és sütővas használatát, mivel a túlzott hőhatás nem tesz jót a hajnak.

* Lehetőleg az utolsó hajöblítést enyhén savas oldattal végezzük (ecetes víz,  szénsavas ásványvíz, lúgosító géppel készített savas víz, ami tisztított is).

* A hajhagymák vérellátásának biztosítása érdekében a hajmosás végén hideg-meleg vizes váltott öblítést végezzünk,  ez élénkíti a fejbőr vérkeringését - fontos: az utolsó öblítés mindig hideg legyen.

* Az ujjvégekkel végzett fejbőrmasszázs is nagyon hatásos a hajhagymák vérellátásának javítására, ez a stresszt is enyhíti. Ennek a legegyszerűbb és könnyedén rendszeresíthető módja, ha hajmosás közben végig masszírozzuk a fejet a fejtetőtől a nyak irányába. Tipp az ujjmasszázshoz: behajlított ujjainkat karomszerűen tartva dörzsöljük mindkét kézzel a fejbőrt akár naponta, de legalább hetente 2 x 3 percig, majd 2 percig körkörösen nyomjuk a fejbőrt, valamennyi területet érintve.

* Álljunk fejen naponta 2 x 3 percig vagy végezzünk gyertya, azaz fordított testhelyzetű jógagyakorlatokat, hogy a fejbőr vérellátottságát növeljük és hajnövekedésünk javuljon.

* A fejbőr vérellátását rontja, hosszú távon pedig hajhulláshoz vezethet, ha az oda vezető idegek becsípődnek. Gerincferdülés, csomóba állt, összehúzódott vállizmok esetén segít a rendszeres torna, a vállizmok, csigolyák környékének lazítása, a masszázs.

* Soha ne fésüljük ki vizesen a hajunkat, csak félszárazon vagy szárazon. A hajunkat sose dörzsöljük törölközővel, mert eltöredezik tőle a hajszálak vége. Hajmosás után csavarjuk fejünket törölközőbe és várjunk pár percig, amíg megszikkad hajunk.

* Ne használjunk műanyag, fém és egyéb szintetikus, esetleg még hegyes fogú fésűt is, kefét, inkább válasszunk természetes anyagból készült fésűt vagy kefét: szaru, fa, csont, állatsörte.

* Nagyanyáink megszívlelendő trükkje: napi 100 kefehúzás, és gyönyörű a haj! Ne féljünk a fésülködéstől akkor sem, ha túl sok hajszál tépődik ki: ezek a hajszálak már úgyis lazán rögződtek, előbb-utóbb kihullottak volna, hadd hulljanak hát ki mielőbb!

* Kerüljük a szintetikus zselék, habok, waxok és lakkok használatát, helyettük alternatív megoldásként javasolt a sör, a citromos víz, a sheavaj, különböző gyógyteák és gyümölcslevek. Vagy válasszunk természetes anyagokat tartalmazó fixálókat.

* Kerüljük a szilikonokat tartalmazó fésülés könnyítők használatát.

* Ne tartózkodjunk túl sokat mesterséges fényben, füstös és zárt helyen, mert fénytelen lesz a hajunk.

* Ne használjunk kémiai hajfestékeket, szőkítőszereket, színezőket és bemosókat, csak növényi kivonatokat.

* Havonta egyszer érdemes a hajra olajpakolást (olíva, ligetszépe, kókusz, neemfa) tenni, és csak utána megmosni.

* Védjük hajunkat a tűző napfénytől szellős szalmakalappal, vagy kendővel. A szoros sapkák azért nem jók, mert befülled alattuk a fejbőr.

* Kerüljük az olyan extrém káros vegyhatásokat is hosszabb távon, mint a klóros vizű medence.

A megfelelő külső kezelés azonban még nem minden!
A hajas fejbőr és a haj, mint egészségügyi állapotunkat tükröző jelzőrendszer
A haj árulkodik egészségi állapotunkról, hiszen szervezetünk belső problémái a hajas fejbőrön és bőrünkön mutatkozik leghamarabb.
Hajunk állapota életkorunkat is tükrözi:  biológiai értelemben fiatalabbak vagy öregebbek vagyunk-e életkorunknál.
A haj egészséges állapotban rugalmas, csillogó, könnyen kezelhető.
Az egészséges hajas fejbőr pedig enyhén rózsaszín, rugalmas, enyhén csillogó, s nem láthatók rajta a hajszálerek.